Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan

A A A

Turism

10 MOTIVE PENTRU A VIZITA REPUBLICA MOLDOVA

1. Ţara vinurilor şi a oraşelor subterane vinicole.

Tradiţiile seculare ale Moldovei au fost însoţite în permanenţă de cultura producerii vinurilor selecte. Clima şi relieful ţării permit ca strugurele să primească tot de ce el are nevoie pentru îmbogăţirea calităţilor gustative: soare abundent şi umiditate relativă. Întreprinderile vinicole folosesc cele mai avansate tehnologii moderne în prepararea acestui produs. De aceea producţia vinicolă din Republica Moldova este solicitată în peste 50 de ţări ale lumii. În Moldova niciun eveniment nu se organizează dacă de pe masă lipseşte această băutură divină. Cultura degustării vinului este parte indispensabilă a tradiţiilor şi obiceiurilor poporului nostru. Republica Moldova este cunoscută în lume graţie vestitelor crame subterane de la Cricova şi Mileştii Mici. Galeriile subterane de sute de kilometri, care pot fi parcurse doar cu maşina printre butoaiele uriaşe pline cu vin, vă vor crea senzaţia unui imens „Regat al vinului”. Lumea subterană a cramelor este dotată cu săli de degustare executate într-o arhitectură clasică şi modernă. În anul 2007, crama de la Mileştii Mici a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness, dispunând de cea mai mare colecţie de vinuri îmbuteliate din lume. Varietatea producţiei vitivinicole din ţara noastră nu poate să nu genereze un viu interes din partea turiştilor străini, cărora le sunt propuse numeroase itinerare vitivinicole. Cel mai important eveniment, care pune în valoare şi caracterizează specificul culturii vinicole, este Ziua Naţională a Vinului, manifestaţie organizată anual în Republica Moldova din anul 2002, în prima sâmbătă şi duminică a lunii octombrie.

2. Bijuterii medievale.

Cetăţile Moldovei din epoca medievală au jucat un rol important în istoria ţării. În multiplele războaie care au avut loc pe teritoriul Moldovei, au fost implicate şi cetăţile medievale. De-a lungul malului drept al Nistrului, ţara era apărată de fortăreţele de la Hotin, Soroca, Tighina şi Cetatea Albă. Actualmente Republicii Moldova îi aparţin doar două cetăţi, care s-au păstrat într-o stare bună şi pot fi vizitate şi apreciate de turiştii străini. Este vorba de cetatea Soroca şi cetatea Tighina.

3. Interferenţa civilizaţiilor.

La 55 km spre nord de Chişinău, pe teritoriul rezervaţiei cultural-naturale şi peisagistice „Orheiul Vechi”, se întinde măreaţa împărăţie a trecutului geologic şi istoric. Cu o vechime de milenii aici se află mai multe vetre de civilizaţie dacică, rămăşiţele cetăţii Sehr al-Cedid, ridicate de Hoarda de Aur în secolul XIV, mănăstirile rupestre, peşterile săpate în stâncă, o cetate dacică, ruinele unei băi publice tătăreşti. Fiecare dintre ele vine dintr-un alt timp, cu o altă poveste şi o altă arhitectură peisagistică. Mai mult, privite din unghiuri diferite, în diferite anotimpuri, aceste monumente ale naturii ne oferă o altă imagine, mai inedită, mai fermecătoare.

4. Popor ospitalier.

De secole Moldova este caracterizată ca ţară cu popor ospitalier. Gospodarii din localităţile rurale vor considera o onoare dacă le veţi păşi pragul. Oaspeţii, de obicei, sunt invitaţi în „Casa Mare” - o odaie tradiţională, unde se petrec toate sărbătorile de familie, fiind serviţi totodată cu cele mai delicioase şi selecte bucate, preparate în gospodăria rurală din produse proprii, ecologice.

5. Gastronomie şi bucătărie specifică

Tradiţionale pentru bucătăria autohtonă sunt bucatele preparate din cele mai variate legume, crescute în condiţii ecologice pe pământurile fertile de cernoziom ale gospodăriilor ţărăneşti. Legumele sunt coapte, înăbuşite, murate sau marinate, obţinându-se astfel adevărate opere de artă culinară. Diversitatea mare de bucate din porumb şi făină de porumb îi redă bucătăriei tradiţionale un colorit specific. Este bine cunoscută de turiştii străini mămăliga, care este un terci din făină de porumb cu gust fin şi delicios. Mămăliga este servită cu jumări, fripturi, brânză, smântână etc. Sarmalele reprezintă un alt produs tradiţional preparat din frunze de viţă-de-vie sau varză, fiind împlute cu orez fiert amestecat cu carne. În bucătăria moldovenească un rol aparte le revine produselor din carne, în special bucatelor calde, dar şi aperitivelor, multe din ele fiind preparate deasupra cărbunelui de lemn încins.

6. Monumente istorice şi arheologice.

Cunoaşterea epocilor prin care a trecut istoria unui stat prezintă interes nu numai pentru populaţia ţării de origine, dar şi pentru numeroşi turişti străini, care prin diverse analize, încearcă să contrapună mersul istoriei cu dezvoltarea civilizaţiilor. Teritoriul Moldovei, fiind populat din timpuri străvechi, a trecut prin influenţa diverselor culturi ale civilizaţiei mondiale: de la romanizarea Daciei până la cultura Imperiului Otoman, Tătaro-Mongol şi nu în ultimul rând influenţa slavonă. Drept dovadă serveşte numărul impunător şi diversitatea monumentelor şi vestigiilor istorice şi arheologice.

7. Natură splendidă şi intactă.

Republica Moldova este ţara care a fost protejată de industrializare. Aerul nepoluat şi habitatul ecologic vă vor crea o atmosferă plăcută de relaxare sufletească. Energia pozitivă acumulată în timpul sejurului, vă va reface fizic şi emoţional pentru un timp îndelungat. Numeroasele rezervaţii naturale, relieful cu dealuri şi văi, cu râuri şi lacuri, cu stânci şi coline acoperite cu păduri seculare şi plantaţii de vii vă vor duce în lumea senzaţionalului.

8. Artă populară diversă.

Din timpuri străvechi pe teritoriul Moldovei au fost practicate diverse genuri ale artei populare, cum ar fi olăritul, încrustatul ouălor, ţesutul covoarelor, prelucrarea lemnului şi a pietrei, prelucrarea artistică a metalului. Aspiraţiile către frumos şi armonie s-au reflectat din timpuri îndepărtate nu numai prin înfrumuseţarea interiorului caselor, ci şi prin tradiţia împodobirii îmbrăcămintei, a costumului popular. Practicat în fi care localitate rurală din Moldova, acest obicei de înfrumuseţare a hainelor, a feţelor de masă şi a ţesăturilor rituale (prosoape) persistă şi în ziua de azi.

9. Sărbători tradiţionale.

Republica Moldova este o ţară bogată în sărbători tradiţionale. Varietatea lor ţine în mare măsură de cultura religioasă cum ar fi: Crăciunul, Paştele, Rusaliile etc. Însă, pe lângă sărbătorile religioase, nu lipsesc şi cele specifice poporului moldovenesc care prevestesc: plecarea iernii, sosirea primăverii, aratul, culesul cireşelor, culesul strugurilor etc. Sărbătorile cu aspect cultural-turistic se includ, de asemenea, în sărbătorile tradiţionale, care din an în an devin tot mai populare şi atrag un număr impunător de turişti. Cele mai importante sunt: Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Festivalul Vinului, Festivalul de Muzică Etno „Gustar”, Festivalul Internaţional de Folclor „Nufărul Alb”, Festivalul Internaţional de Folclor „Meşterul Manole”, Festivalul Tradiţiilor Populare „Ia MANIA, Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor „Duminica Mare”, ”Festivalul Medieval”, Târgul Internaţional al Meşterilor Olari „La Vatra Olarului Vasile Gonciari”, „Bostaniada” etc.

10. Biserici şi mănăstiri cu o valoare arhitectonică şi istorică mondială.

Bogată în mănăstiri şi biserici, Moldova era supranumită în sec. al XIX - lea „Tebaida sudică”. Cele mai vechi mănăstiri sunt cea de la Vărzăreşti, Căpriana, Rudi, Hârbovăţ, Hârjauca, Curchi. Mănăstirile rupestre moldoveneşti au şi ele o istorie aparte în dezvoltarea civilizaţiei dintre munţii Carpaţi şi Marea Neagră şi prezintă câteva din cele mai vechi monumente de arhitectură din sec. XIII-XIV. Constituite în perioade diferite, părăsite şi din nou întemeiate, schiturile şi mănăstirile rupestre prezintă un interes sporit pentru vizitatori. Unele din ele mai păstrează vestigiile anterioare ale creştinismului. Cele mai cunoscute mănăstiri rupestre sunt: Ţipova, Japca, Butuceni, Saharna.

Pentru mai multe informaţii cu privire la industria turismului în Republica Moldova, vă invităm să vizitaţi pagina electronică a Agenţiei Turismului a Republicii Moldova, www.turism.gov.md.