Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan

A A A

Sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii şi Zilei Diplomatului cu comunitatea moldovenească la Ambasada Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan

Publicat:Tue, 21/01/2020 - 09:47

Pe data 17 ianuarie curent în incinta Ambasadei de la Baku a avut loc un eveniment dedicat Zilei Naționale a Culturii şi Zilei Diplomatului la care au participat membrii comunității moldoveneşti din Azerbaidjan, precum şi reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale României, Ucrainei şi Bulgariei.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut al Însărcinatul cu afaceri a.i. Zoreana Muţac, care a dat citire și mesajului de felicitare din partea Secretarului de Stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Gheorghe Leucă cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, în acestea fiind remarcate importanța şi semnificația sărbătorii marcate în fiecare an la 15 ianuarie de ziua nașterii marelui poet, prozator şi publicist Mihai Eminescu, precum şi rolul deosebit al diasporei moldoveneşti în păstrarea şi promovarea limbii, istoriei, tradiţiilor şi culturii noastre peste hotare. Alocuțiunea a fost însoțită de prezentarea unor slide-uri cu versuri ale poeților Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi. De asemenea, cei prezenți au ascultat poezia lui Grigore Vieru „Frumoasă-i limba noastră” recitită de reprezentantul tinerii generații din diasporă Daniel Balan.

Un punct aparte al programului a fost prezentarea pregătită de reprezentanta comunității moldovenești Irina Aga, care a povestit despre tradiţiile noastre în special legate de sărbătorile de iarnă, precum şi despre soluționarea problemelor ecologice cu care se confruntă lumea contemporană.

Evenimentul a continuat cu discuții şi participarea în comun a celor prezenți la pregătirea vinului fiert şi frigăruilor, cu multă muzică şi dansuri tradiţionale.